marți, 30 septembrie 2008

Give me the food

Vara asta am avut grija de alimentatia mea, am divortat de sare, zahar si grasimi, ne vedem mai rar si am scapat de dependenta de chips-uri. Cand consumi fructe si legume proaspete(cumparate din piata, nu din supermarket) nu mai simti nevoia de junk food. Am cautat informatii si despre colorantii alimentari artificiali. Pe situl revistei Psychologies am gasit urmatoarele:

E 102 – colorant – galben azioc (tartrazina) poate declansa alergii, astm, tulburari respiratorii, tulburari de vedere, diferite tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri (budinci, inghetate, dropsuri), bauturi, mustar, supe instant, gemuri, cereale, snacksuri. Poate avea actiune cancerigena (tumori tiroidiene), provoaca mutatii cromozomiale si determina deficiente de vitamina B si zinc. Totodata, genereaza urticarie si hiperactivitate la copii. Acesta este E-ul responsabil de nebunia copiilor.


E 104 – colorant – galben de chinolina – este utilizat pentru colorarea inghetatelor, bu­dincilor, dropsurilor. Desi este considerat inofensiv, s-au semnalat cazuri de dermatite, atat la adulti, cat si la copii.

E 110 – Oranj S – intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, a snacksurilor, precum si in unele bauturi, medi­camente, conserve de peste, prafuri de budinca. E considerat cancerigen (tumori renale) si are, ca alte efecte, congestii nazale, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie.

E 120 – colorant – cosenila (acid carminic) – este obtinut din surse naturale, si anume din crusta insectelor gestante. Este folosit pentru colorarea (rosie) a bauturilor racoritoare si a dul­ciurilor. Poate provoca eruptii cutanate, chiar si alergii. S-a constatat o crestere a hiperactivitatii in unele cazuri.

E 122
– colorant rosu – azorubina – obtinut din gudronul sintetic de huila si colorantul Azo, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru je­leuri, peltea. Poate produce reactii ad­verse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. E interzis in Japo­nia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.

E 124 – rosu Ponceau 4 R – este toxic si se gaseste in mezeluri, snacksuri. Este cancerigen la animalele de laborator (tumori ale glandei tiroide) si poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si cele alergice la aspirina.este interzis in Norvegia si SUA.

E127
– colorant rosu – eritrozina – se foloseste la co­lorarea compoturilor si a altor alimente. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca provoa­ca mutatii genetice, cancer al tiroidei la sobolani (studiu din anul 1990), posibil si la om. Interzis in SUA (din 1990) si in Norvegia.

E128
– rosu 2G – utilizat la produsele din carne, a fost inter­zis de curand in Uniunea Europeana.

E 132 – indigotina – este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti si poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este interzis doar in Norvegia.

2 comentarii:

Sim Filip spunea...

Bai, da' tu te-ai bagat serios in treaba asta sanatoasa. Tre' sa schimb si directia.

Anonim spunea...

ooo!!! dar toate astea sunt gustoase!hrana sanatoasa nu te ajuta decat sa traiesti mai mult! :P si e chinuitor sa fii atnt la tot ce mananci. iti dai seama cat ar trebui sa mai mananc eu zilnic daca as citi toate etichetele? :((

Powered By Blogger