vineri, 16 mai 2008

Program de vadane

Unde merg bătrânii la ora 7 dimineaţa? Toate mijloacele de transport în comun sunt asaltate de zeci, sute, mii de pensionari de la primele ore ale dimineţii. Dacă majoritatea magazinelor, sediile firmelor şi băncile se deschid pe la 8 – 9 şi se închid pe după ora 20.00, ei unde se grăbesc? Cozile din tinereţea lor, teoretic, au dispărut, sau nu? Pe la Flanco pe Independenţei păzesc vreo zece bunici magazinul de dimineaţă. Coada se formează pe la 7.00 dar magazinul se deschide la 9.30. Primul angajat al firmei e cel mai nefericit, el e tras la răspundere pentru ora târzie la care se deschide, „Program de vadane domle’. Noi de când aşteptăm aici să deschizi magazinul”. Când lucram la Infernity vedeam şi eu cate unul trăgând de uşile mall-ului cu jumătate de oră inainte de deschidere dar credeam că e un fenomen rar.
Altă întrebare existenţială: ce cară în sacoşe uriaşe? Există câte o piaţă de zarzavaturi în fiecare cartier. Ei de ce merg cu sacoşe agricole sau cărucioare din Cug până în Păcurari? Care e logica? Se înţelege că pensionarii nu plătesc transportul în comun dar cei care cumpără bilete de ce trebuie să sufere?
Gratuitatea pe mijloacele de transport este explicată de dificultatea cu care se pot deplasa persoanele în vârstă. De multe ori se întâmplă să vezi cum bunicii merg cu o viteză uluitoare spre scaunele goale, mai mai să îi prindă radarul. Poate că beneficiarii permiselor gratuite de la RATP ar trebui să treacă un examen. Proba eliminatorie: rezistenţă fizică.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte tare titlul :)

Powered By Blogger